GroenLinks dient vandaag een wetsvoorstel in dat alle bedrijven verplicht een vertrouwenspersoon aan te stellen. Op dit moment heeft slechts de helft van de bedrijven een vertrouwenspersoon.

Pesten, seksuele intimidatie, discriminatie of agressie; 1,2 miljoen werknemers hebben ermee te maken. Dit kan leiden tot ziekteverzuim en een slechte sfeer op de werkvloer. Daarom hebben vooral grotere bedrijven een vertrouwenspersoon bij wie werknemers hun verhaal kunnen doen. Deze persoon is bevoegd om stappen te ondernemen om ongewenst gedrag op het werk aan te pakken.

Goed voor werknemers en werkgevers

Bedrijven zijn op dit moment niet verplicht om een vertrouwenspersoon aan te stellen. GroenLinks-Kamerlid Wim-Jan Renkema wil dat met zijn wetsvoorstel veranderen. "De initiatiefwet zorgt ervoor dat iedere werknemer recht op en toegang tot een vertrouwenspersoon heeft. Lang niet iedereen weet dat."

Volgens het GroenLinks-Kamerlid hebben werkgevers ook baat bij de wet die een vertrouwenspersoon verplicht. "Door ongewenst gedrag op de werkvloer melden mensen zich ziek. Werkgevers moeten dan doorbetalen, of ze komen in slepende juridische procedures terecht. Ook dat kost veel geld."

Onnodige regels

Ondernemersorganisatie MKB Nederland is niet enthousiast over het wetsvoorstel. Mario van Mierlo, secretaris Sociale Zaken, vindt een extra verplichting in de wet 'weinig toegevoegde waarde' hebben. "Het gaat om maatwerk. Bij de meeste bedrijven werken vijf tot zes werknemers. Als er conflicten spelen op de werkvloer kunnen werknemers hulp zoeken bij een vertrouwenspersoon van de branche of een externe vertrouwenspersoon."

"Bij verplichting hoort handhaving", vervolgt Van Mierlo. "Dan wordt een bedrijf opgezadeld met onnodige regels. Een kleine ondernemer met conflicten in zijn bedrijf wil die graag oplossen, anders kost het hem geld. Daar is geen wettelijke verplichting voor nodig."

'Kom op, zeg er zelf eens wat van'

De Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) is wel blij met het wetsvoorstel van GroenLinks, dat ook regelt dat vertrouwenspersonen een betere rechtspositie krijgen. Bestuurslid Inge te Brake is zelf al 40 jaar vertrouwenspersoon. "Vertrouwenspersonen zijn over het algemeen moedige mensen en kunnen heel effectief zijn", zegt ze. "Maar het is wel belangrijk dat ze goed worden opgeleid. Het is een vak, niet een baantje erbij."

Moeten mensen niet wat mondiger of assertiever worden, in plaats van het via een vertrouwenspersoon te spelen? "Natuurlijk is er een categorie mensen waarvan je zegt: 'Kom op, zeg er zelf eens wat van'", vindt Te Brake. "Maar zullen we het eens omdraaien? Zullen we de mensen die zich misdragen eens gaan leren hoe ze zich moeten gedragen? In plaats van altijd maar te zeggen dat we de slachtoffers weerbaarder moeten maken."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.